Wykonanie
Wiele
razy robiłam już te batoniki. Ratują mnie w czasie górskiej wyprawy i w czasie wielkiego głodu w pracy. Czuję się bezpiecznie, kiedy mam je przy sobie. Właściwie, to zawsze staram się
mieć coś własnego do jedzenia. Wiem, że dla wielu ludzi to kłopotliwe, ale tak łatwiej poradzić sobie z okiełznaniem niepotrzebnych pokus. Nie twierdzę, że powinniśmy się umartwiać. Kiedy już grzeszymy kulinarnie i naprawdę czujemy, że jest nam to potrzebne, róbmy to z radością! Tylko dbajmy o harmonię na co dzień.
Batoniki
orzechowo -
migdałoweSkładniki2,5 szklanki pełnoziarnistych drobnych
płatków owsianych¾ szklanki
masła orzechowego bez
cukru1 szklanka
płatków migdałowych2 dojrzałe
banany2
morele¼ szklanki
sezamu niełuszczonego5 łyżek
syropu z agawyPrzygotowanieZe szklanki
płatków migdałowych odłożyć 3 łyżki do posypania batonów.
Banany obrać i pokroić.
Morele umyć, wypestkować i wrzucić do miski razem z
bananami. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i nałożyć masę. Ważne, aby ją dobrze ubić, żeby można było
potem łatwo kroić z niej batoniki. Ja „uklepuję” ją za pomocą łyżki. Dokładnie wyrównać powierzchnię i posypać
płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 150˚C piekarnika i piec przez około 35 minut na środkowej półce. Po upieczeniu lekko przestudzić i podzielić na batoniki jeszcze lekko ciepłą masę. Po wystudzeniu można wyjąć batoniki i od razu konsumować. Zachowują świeżość przez kilka dni. Z formy 18 x 28 cm wychodzi około 12 batonów.