ßßß Cookit - przepis na Baton innym batonikom nierówny, czyli solidna porcja energii!

Baton innym batonikom nierówny, czyli solidna porcja energii!

nazwa

Wykonanie

Wiele razy robiłam już te batoniki. Ratują mnie w czasie górskiej wyprawy i w czasie wielkiego głodu w pracy. Czuję się bezpiecznie, kiedy mam je przy sobie. Właściwie, to zawsze staram się mieć coś własnego do jedzenia. Wiem, że dla wielu ludzi to kłopotliwe, ale tak łatwiej poradzić sobie z okiełznaniem niepotrzebnych pokus. Nie twierdzę, że powinniśmy się umartwiać. Kiedy już grzeszymy kulinarnie i naprawdę czujemy, że jest nam to potrzebne, róbmy to z radością! Tylko dbajmy o harmonię na co dzień.
Batoniki orzechowo - migdałowe
Składniki
2,5 szklanki pełnoziarnistych drobnych płatków owsianych
¾ szklanki masła orzechowego bez cukru
1 szklanka płatków migdałowych
2 dojrzałe banany
2 morele
¼ szklanki sezamu niełuszczonego
5 łyżek syropu z agawy
Przygotowanie
Ze szklanki płatków migdałowych odłożyć 3 łyżki do posypania batonów. Banany obrać i pokroić. Morele umyć, wypestkować i wrzucić do miski razem z bananami. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i nałożyć masę. Ważne, aby ją dobrze ubić, żeby można było potem łatwo kroić z niej batoniki. Ja „uklepuję” ją za pomocą łyżki. Dokładnie wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 150˚C piekarnika i piec przez około 35 minut na środkowej półce. Po upieczeniu lekko przestudzić i podzielić na batoniki jeszcze lekko ciepłą masę. Po wystudzeniu można wyjąć batoniki i od razu konsumować. Zachowują świeżość przez kilka dni. Z formy 18 x 28 cm wychodzi około 12 batonów.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/07/baton-innym-batonikom-nierowny-czyli.html