ßßß
Batoniki orzechowo - migdałoweSkładniki2,5 szklanki pełnoziarnistych drobnych płatków owsianych¾ szklanki masła orzechowego bez cukru1 szklanka płatków migdałowych2 dojrzałe banany2 morele¼ szklanki sezamu niełuszczonego5 łyżek syropu z agawy
PrzygotowanieZe szklanki płatków migdałowych odłożyć 3 łyżki do posypania batonów. Banany obrać i pokroić. Morele umyć, wypestkować i wrzucić do miski razem z bananami. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i nałożyć masę. Ważne, aby ją dobrze ubić, żeby można było potem łatwo kroić z niej batoniki. Ja „uklepuję” ją za pomocą łyżki. Dokładnie wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 150˚C piekarnika i piec przez około 35 minut na środkowej półce. Po upieczeniu lekko przestudzić i podzielić na batoniki jeszcze lekko ciepłą masę. Po wystudzeniu można wyjąć batoniki i od razu konsumować. Zachowują świeżość przez kilka dni. Z formy 18 x 28 cm wychodzi około 12 batonów.