Wykonanie
Ciekawe danie z
ziemniakami, nadziewane
grzybami. U mnie
pieczarki i
kurki. oczywiście wkład do środka może być również
mięsny.
SKŁADNIKI5-6 dużych
ziemniaków50 dag
pieczarek25 dag.
kurek1
cebula2 łyżki
śmietany2 łyżki
masła klarowanego
przyprawa do ziemniakówsól pieprz do smaku
oliwa z oliwek10 dag
sera żółtegoWYKONANIE
Ziemniaki w osolonej wodzie na pół miękko. Tak, żeby się nam nie rozpadły. Studzimy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.Tak przygotowane
ziemniaki układamy na półmisku do zapiekania. Skraplamy
oliwą z oliwek i posypujemy
przyprawą do ziemniaków.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy delikatnie na
maśle,dodajemy całe
kurki i
pieczarki pokrojone w półplasterki,Podsmażamy, doprawiamy,
solą,
pieprzem.Do
grzybów dodajemy rozgniecione kawałki wydrążonych
ziemniaków i
śmietanę- mieszamy wszystko.Farszem nadziewamy
ziemniaki, posypujemy
serem żółtym.
Zapiekamy ok 30 min w ok 200 stopniach. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.