Wykonanie
Dzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z
mięsem.Polecam knedle- są pyszne.


Składniki na farsz.1 kg.
łopatki2 udka
przyprawy do mięsa według uznania1 łyżka
oleju1
cebulasól pieprz do farszu
Mięso z
łopatki pokroić w dużą kostkę. Udka przekroić opłukać. Na patelni rozgrzać
olej dodać przyprawione
mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz.
Zrobi si
wywar wodny. Będzie potrzebny do farszu.Kiedy
mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną
cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku
sól ,
pieprz .Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedleSKŁADNIKI2 kilogramy ugotowanych
ziemniaków.
maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych
ziemniaków ziemniaków)4
jajkamąka pszenne do posypaniapół łyżeczki solWYKONANIE
Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części.


Dodajemy tyle
mąki ziemniaczanejile stanowi jedna część
ziemniaków.

Dodajemy 4
jajka posypujemy
mąką pszenną, dodajemy trochę
soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk


Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód.Formujemy kulki.

Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną i pogotują się ok 5 min.




SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.