ßßß Cookit - przepis na Galareta drobiowa

Galareta drobiowa

nazwa

Wykonanie

Galareta to danie , które robimy w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji.
SKŁADNIKI
2 udka z kurczaka
pierś z kurczaka
600 -700 ml rosołu
14 g. żelatyny
3-4 łyżki zimnej wody
3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
marchewka
2 ząbki czosnku
WYKONANIE
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (wlewamy tylko tyle, aby zamieszać całą żelatynę), gdy napęcznieje wrzucamy ją do ciepłego, przecedzonego rosołu. Mieszamy, żelatyna powinna się rozpuścić. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek.
Mięso dobrze rozdrobnić. Marchewkę pokroić w plastry lub kostkę
Do miseczek na spodzie ułożyć marchewkę, posypać natka pietruszki. Dodać po trochę mięsa, zalać rosołem tak, by pokryć całość. Ostudzony wstawić do lodówki. Zakryć folią.
SMACZNEGO
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/galareta-drobiowa.html