Wykonanie
Kurczak z
ryżem i sosem
orzechowym. Zapewniam, że warto połaskotać
kubki smakowe i spróbować tego dania. Zatem wystarczy zakasać rękawy i zabieramy się za gotowanie.

Składniki:2
udka z kurczaka50 g.
orzeszków ziemnych (mogą być solone)1 mała
cebula1 łyżka
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
oleju kokosowego (można zastąpić innym)
Przyprawy:
cynamon,
sól,
kurkuma,
pieprz zielonyWykonanie:

Udka umyć. Wytrzeć papierowym tęcznikiem. Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz skórką w dół by się ładnie przyrumieniła. Smażyć krótko na dużym ogniu.Wyłączyć ogień i dodać zmielone
orzechy, odrobinę
cynamonu (na końcu noża), drobno posiekaną
cebulę i 2-3 ziarenka
zielonego pieprzu.Posypać
przyprawami.Wlać ok. 1 szklanki
wody. Ponownie postawić na ogniu i dusić pod przykryciem tak długo aż
mięso będzie miękkie.

Wyłożyć upieczone
mięso na półmisku i doprawić sos.Przygotowanie sosu:Zlać do wysokiego naczynia z patelni cały sos w którym dusił się
kurczak. Zmiksować. Wylać ponownie na patelnię. Nalać do połowy szklanki
wody. Wsypać łyżkę
maki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się sosu. Chwilę gotować i wyłączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.Jeśli chcemy by sos był rzadszy wystarczy dolać
wody i chwilę gotować.