Wykonanie
kwi 11th
Chleb mieszany na zakwasie żytnim
Chleby pieczone przy użyciu żytniego zakwasu należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych, przywołują na myśl pojęcie „prawdziwego chleba” i wspomnienia z dawnych czasów.Ten
pszenno-żytni chleb jest naszym ulubieńcem.
Zaczyn na ten
chleb przygotowuje się jak zwykle w
trzech etapach z następujących składników:- ok. 20-30g zakwasu żytniego,- 3 x 30g
mąki żytniej (typ 2000),- 3 x 30g
mąki żytniej jasnej (typ 720),- 3 x 60ml leniej
wody. .- 350g zakwasu według przepisu powyżej (resztę możemy schować do lodówki),-180g
mąki żytniej (typ 720),- 150g
mąki pszennej tortowej,- 100g
mąki pszennej (typ 2000),- 230-240ml letniej
wody,- 16g
soli,- ewentualnie
otręby owsiane do posypania.
Ciasto mieszamy i zagniatamy dzielnie, pomimo, że jest okropnie lepkie i przypomina w dotyku glinę. Efekt wynagrodzi nam ten trud. Teraz pozwalamy ciastu odpocząć pod przykryciem pół godziny.Po tym czasie smarujemy foremkę (dużą keksówkę)
oliwą i wkładamy weń powtórnie krótko przerobione ciasto, wygładzamy namoczoną w wodzie ręką i możemy posypać
otrębami. Wstawiamy całość w ciepłe miejsce (30-35 stopni) na 2-4 godzin.Gdy ładnie wyrośnie, wstawiamy do nagrzanego do 230stopni piekarnika na 9-10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i czekamy kolejne 10 minut, teraz obniżamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.
Chleb wyjmujemy od razu na drewnianą kratkę.I już za chwilę można zajadać chrupiącacą piętkę z
masełkiem!