ßßß Cookit - przepis na A oto składniki na chleb:

A oto składniki na chleb:

nazwa

Wykonanie

kwi 11th Chleb mieszany na zakwasie żytnim
Chleby pieczone przy użyciu żytniego zakwasu należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych, przywołują na myśl pojęcie „prawdziwego chleba” i wspomnienia z dawnych czasów.
Ten pszenno-żytni chleb jest naszym ulubieńcem.
Zaczyn na ten chleb przygotowuje się jak zwykle w trzech etapach z następujących składników:
- ok. 20-30g zakwasu żytniego,
- 3 x 30g mąki żytniej (typ 2000),
- 3 x 30g mąki żytniej jasnej (typ 720),
- 3 x 60ml leniej wody. .
- 350g zakwasu według przepisu powyżej (resztę możemy schować do lodówki),
-180g mąki żytniej (typ 720),
- 150g mąki pszennej tortowej,
- 100g mąki pszennej (typ 2000),
- 230-240ml letniej wody,
- 16g soli,
- ewentualnie otręby owsiane do posypania.
Ciasto mieszamy i zagniatamy dzielnie, pomimo, że jest okropnie lepkie i przypomina w dotyku glinę. Efekt wynagrodzi nam ten trud. Teraz pozwalamy ciastu odpocząć pod przykryciem pół godziny.
Po tym czasie smarujemy foremkę (dużą keksówkę) oliwą i wkładamy weń powtórnie krótko przerobione ciasto, wygładzamy namoczoną w wodzie ręką i możemy posypać otrębami. Wstawiamy całość w ciepłe miejsce (30-35 stopni) na 2-4 godzin.
Gdy ładnie wyrośnie, wstawiamy do nagrzanego do 230stopni piekarnika na 9-10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i czekamy kolejne 10 minut, teraz obniżamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Chleb wyjmujemy od razu na drewnianą kratkę.
I już za chwilę można zajadać chrupiącacą piętkę z masełkiem!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=442