Wykonanie

Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru brązowego1/2
laski wanilii (dodajemy tylko jej wnętrze, czyli ziarenka)1 łyżeczka czubata
cynamonu1 łyżeczka
sody1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka
octu balsamicznego1 szklanka chłodnej przegotowanej
wodyśliwkiłyżka
masła i
bułka tarta do przygotowania brytfankiPamiętajmy o tym, że w sezonie "
śliwkowym" możemy zamrozić sobie przygotowane połówki
śliwek do takiego ciasta , tak by móc wrócić do tego smaku np. w zimowe popołudnie :) POLECAM!Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Składniki nasze dzielimy na suche i mokre. Suche mieszamy i dodajemy do nich wcześniej połączone składniki płynne.

Przygotowane ciasto, przelewamy do wcześniej wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą brytfanki.
Owoce kładziemy na wierzch.*konsystencja tego ciasta jest idealna do
śliwek, ponieważ nie opadną na dno podczas pieczenia, gdy ciasto rośnie. Można również użyć innych
owoców np.
rabarbaru,
jabłek,
gruszek.

Ciasto pieczemy w temp. 180C ok 30 minut.Smacznego!