Wykonanie
            Nie mogąc się doczekać już lata skusiłam się dziś na 
truskawki. Wśród wszystkich ostatnich zimowych obiadów dziś na drugie danie powiało u nas w domu odrobina lata. Mimo wszystko nie dało się nie delektować ich zapachem.... Już czekam na czas kiedy zacznie się sezon na nasze Polskie 
truskawki. Narazie muszę się zadowolić tym i 
dżemem którym się raczę w niedzielne śniadania - udało mi się z poprzedniego sezonu zrobić kilka słoiczków.
TRUSKAWKI Z 
MAKARONEM jakże proste a cały czas wszyscy do tego wracamy...Skladniki:
makaron - kolanka
truskawkicukier waniliowykostka 
białego sera -półtłusty
śmietanaMakaron gotujemy jak w przepisie. 
Truskawki obrać, umyć i zmiksować w blenderze z 
cukrem waniliowym. Na talerz wyłożyć 
makaron, posypać rozdrobnionym 
białym serem, polać sosem 
truskawkowym. na wierzchu zrobić kleks ze 
śmietany i udekorować pokrojoną 
truskawką.
DŻEM TRUSKAWKOWYPROPORCJE : 1 kg 
truskawek na 1/2 kg 
cukru na 1opak żelfixuPrzygotowane przekrojone na cztery 
truskawki włożyć do garnka i zasypać 
cukrem. Odstawić na noc. Następnie 
truskawki na małym ogniu 
truskawki dusimy ok godzinę, często mieszając. Do 
truskawek wsypujemy żelfix i po zagotowaniu utrzymujemy na ogniu ok 10minut.Masę z 
truskawek przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Na lnianej ściereczce ustawiamy kolejno słoiczki do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia.