Wykonanie
Już jakiś czas temu zapowiedziałam kulinarną zabawę z
figami, ale kolejna podróż odsunęła moje
plany w czasie. Trafiłam na obiecujący przepis na moim ulubionym blogu autorstwa Anny -
Marii KUCHARNIA i byłam pewna, że to taka 'moja'
tarta, moje smaki, że tę właśnie muszę zrobić.Bardzo lubię łączenie
owoców z lekko słonym smakiem, także
cukru brązowego z
octem balsamicznym, lubię ciasto doprawiać szczyptą
soli, a najlepiej zebrać to wszystko w jednej potrawie. Taka właśnie jest
tarta tatin, słodkie
figi usmażone w cukrze z
masłem na delikatnie słonym cieście francuskim, a to wszystko doprawione maślanym intensywnym smakiem
sera gorgonzola.
Tarta tatin to odwrócona
tarta, czy
tarta do góry nogami. Zrobienie tej tarty może brzmieć trochę jak wyzwanie, ale
tarta nie jest trudna. Momentem newralgicznym jest odwrócenie tarty po upieczeniu, kiedy to na spodzie naczynia zebrał się gorący sok z
owoców i
masła, jest jednak na to sposób.


Składniki:spód
ciasto francuskie gotowe, 1 opakowanie80g
masła80g
cukru brązowegonadzienie:6 dojrzałych figkawałek
sera gorgonzolaocet balsamicznyświeży
tymianekpieprz

Jak zrobiłam:W naczyniu żaroodpornym o średnicy 21cm podgrzałam
masło z
brązowym cukrem do rozpuszczenia, mieszając, a
potem jeszcze podgrzewałam przez 5 minut, żeby
cukier lekko skarmelizować. Można dodać kilka kropli
octu balsamicznego. Zdjęłam z ognia.
Figi przekroiłam na pół. W środek każdej wcisnęłam po sporym kawałku gorgonzoli.
Figi ułożyłam w naczyniu przekrojoną stroną z nadzieniem do góry.
Figi przykryłam płatem ciasta ( wykorzystałam całość, ułożyłam podwójną warstwę ), dokładnie upychając ciasto przy brzegach, nakłułam ciasto w kilku miejscach. Piekłam w 200'C przez 20 minut, aż ciasto się zrumieniło.Po wyjęciu z piekarnika łyżką odlałam sok, który powstał podczas pieczenia, do osobnego naczynia. Sok wykorzystałam do polania tarty z wierzchu.Naczynie z tartą przykryłam talerzem o średnicy większej niż naczynie i szybkim, sprawnym ruchem przewróciłam do góry dnem. UWAGA na gorący sok, którego krople mogą poparzyć!Tartę podawałam gorącą posypaną
pieprzem, pokruszoną gorgonzolą i listkami świeżego
tymianku.