Wykonanie
Jestem nieustająco zafascynowana kuchnią libańską. Jest w niej niesamowite bogactwo smaków i barw, kształtów i form. Kuchnia z tego regionu jest wyszukana i jednocześnie zwykła, tchnąca świeżością i prostotą. Podoba mi się jej estetyka, zarówno od strony wizualnej jak i smakowej.Mam nadzieję, że moja fascynacja udzieli się innym, także tym, którzy zechcą wziąć udział w moich kolejnych warsztatach.Moje ostatnie libańskie zawijańce cieszyły się dużą popularnością. Wkrótce zaproponuję do nich
sałaty o niecodziennych smakach, proste ale ciekawe.Teraz czas na coś słodkiego.
Ciasteczka z
ricottą i różą to po prostu niebo w gębie.

Składniki:ilości wystarczają na około 12
ciastek300g
mąki pszennej250g
masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki70g
białego cukru1
jajko2 łyżki
mleka250g
sera ricotta3 łyżki
śmietany 30% - kremówki2 łyżki
cukru pudruokoło 2 łyżki
konfitury z róży

Jak zrobiłam:1.
Masło roztarłam palcami z
mąką, aż masa przypominała kruszonkę.2. Dodałam
cukier i wmieszałam w masę.3.
Jajko ubiłam z
mlekiem i porcjami wlałam do masy. Zagniotłam ciasto, aż składniki się połączyły - trwało to chwilę.
Potem krótko, przez około 1 minutę, wyrabiałam ciasto, aż było zupełnie gładkie. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut.


4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości około 2mm. Wycięłam w nim 24 kółka o średnicy 6cm. Połowę z nich ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo je przypalić, są bardzo delikatne.5. W pozostałych 12 krążkach wycięłam 2cm krążki po środku.
ciasteczka z dziurką piekłam przez 15 minut.

Wszystkie
ciasteczka wystudziłam na kratce.6.
Ricottę ubiłam z kremówką, a
potem dodałam
cukier puder i dobrze wymieszałam.
Ricottę nałożyłam na wystudzone
spody ciasteczek. Przykryłam każdy spód
ciasteczkiem z dziurką i przycisnęłam, aż
ricotta zaczęła się wyciskać bokami.
Potem dołożyłam jeszcze trochę
ricotty w środki
ciasteczek.


Po środku każdego
ciasteczka nałożyłam po pół łyżeczki
konfitury różanej.Po pewnym czasie masa z
ricotty lekko stężała.
Ciasteczka można lekko posypać
cukrem pudrem.Kombinacja smaków
ricotty z kremówką i
cukrem pudrem,
maślanego ciasteczek i niesamowitej słodkości róży jest cudowna.To moje ulubione
ciasteczka.