ßßß Cookit - przepis na libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z róży

libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z róży

nazwa

Wykonanie

Jestem nieustająco zafascynowana kuchnią libańską. Jest w niej niesamowite bogactwo smaków i barw, kształtów i form. Kuchnia z tego regionu jest wyszukana i jednocześnie zwykła, tchnąca świeżością i prostotą. Podoba mi się jej estetyka, zarówno od strony wizualnej jak i smakowej.
Mam nadzieję, że moja fascynacja udzieli się innym, także tym, którzy zechcą wziąć udział w moich kolejnych warsztatach.
Moje ostatnie libańskie zawijańce cieszyły się dużą popularnością. Wkrótce zaproponuję do nich sałaty o niecodziennych smakach, proste ale ciekawe.
Teraz czas na coś słodkiego. Ciasteczka z ricottą i różą to po prostu niebo w gębie.
Składniki:
ilości wystarczają na około 12 ciastek
300g mąki pszennej
250g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
70g białego cukru
1 jajko
2 łyżki mleka
250g sera ricotta
3 łyżki śmietany 30% - kremówki
2 łyżki cukru pudru
około 2 łyżki konfitury z róży
Jak zrobiłam:
1. Masło roztarłam palcami z mąką, aż masa przypominała kruszonkę.
2. Dodałam cukier i wmieszałam w masę.
3. Jajko ubiłam z mlekiem i porcjami wlałam do masy. Zagniotłam ciasto, aż składniki się połączyły - trwało to chwilę. Potem krótko, przez około 1 minutę, wyrabiałam ciasto, aż było zupełnie gładkie. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości około 2mm. Wycięłam w nim 24 kółka o średnicy 6cm. Połowę z nich ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo je przypalić, są bardzo delikatne.
5. W pozostałych 12 krążkach wycięłam 2cm krążki po środku. ciasteczka z dziurką piekłam przez 15 minut.
Wszystkie ciasteczka wystudziłam na kratce.
6. Ricottę ubiłam z kremówką, a potem dodałam cukier puder i dobrze wymieszałam. Ricottę nałożyłam na wystudzone spody ciasteczek. Przykryłam każdy spód ciasteczkiem z dziurką i przycisnęłam, aż ricotta zaczęła się wyciskać bokami. Potem dołożyłam jeszcze trochę ricotty w środki ciasteczek.
Po środku każdego ciasteczka nałożyłam po pół łyżeczki konfitury różanej.
Po pewnym czasie masa z ricotty lekko stężała. Ciasteczka można lekko posypać cukrem pudrem.
Kombinacja smaków ricotty z kremówką i cukrem pudrem, maślanego ciasteczek i niesamowitej słodkości róży jest cudowna.
To moje ulubione ciasteczka.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/04/libanskie-ciasteczka-z-ricotta-i.html