Wykonanie
Moja fascynacja kuchnią libańską trwa, poza tym przygotowuję przepisy na kolejne warsztaty, właśnie z kuchni tego regionu. Wracam do niej zawsze kiedy zależy mi na lekkim i zdrowym jedzeniu. Jest bogata w zdrowe tłuszcze, warzywa,
owoce, a to gwarantuje najlepsze smaki.Co jednak najbardziej mnie w niej pociąga to nieoczekiwane połączenia smaków i składników.Rzadko przyprawiamy
owoce solą czy
pieprzem albo dodajemy do nich
oliwę, a to w tej kuchni jest jak najbardziej normalne. Łączymy
warzywa i owoce; podoba mi się na przykład połączenie dwóch
pomarańczowych składników, oba bardzo lubię, a to robimy w
sałatce marchewkowo pomarańczowej.A dzisiaj trochę detoksu kalorycznego, a na to najlepszy jest grapefruit.Składniki:4 grapefruity, obrane ze skóry, bez pestek1/2
cebuli czerwonej, pokrojonej na cieniutkie plasterkiodrobina
mięty; ja nie miałam
mięty, użyłam
natki pietruszkioliwa extra virgin
sólJak zrobiłam:1. Usunęłam błony z cząstek grapefruita i podzieliłam je na jeszcze mniejsze kawałki.
Owoce ułożyłam na talerzu.2. Cieniutkie plasterki
cebuli ułożyłam na grapefruicie. Posypałam posiekaną
natką pietruszki.3. Całość
skropiłam oliwą. Posoliłam do smaku.
Sałatka gotowa. Jest lekka, pyszna, aromatyczna. Dzięki
oliwie i
soli stanowi mini danie, nie jest tylko przekąską
owocową.Można do niej podać
pieczywo, jest dobra do
mięsa, doskonała do wszystkiego.