ßßß Cookit - przepis na libańska sałatka z grapefruita i cebuli

libańska sałatka z grapefruita i cebuli

nazwa

Wykonanie

Moja fascynacja kuchnią libańską trwa, poza tym przygotowuję przepisy na kolejne warsztaty, właśnie z kuchni tego regionu. Wracam do niej zawsze kiedy zależy mi na lekkim i zdrowym jedzeniu. Jest bogata w zdrowe tłuszcze, warzywa, owoce, a to gwarantuje najlepsze smaki.
Co jednak najbardziej mnie w niej pociąga to nieoczekiwane połączenia smaków i składników.
Rzadko przyprawiamy owoce solą czy pieprzem albo dodajemy do nich oliwę, a to w tej kuchni jest jak najbardziej normalne. Łączymy warzywa i owoce; podoba mi się na przykład połączenie dwóch pomarańczowych składników, oba bardzo lubię, a to robimy w sałatce marchewkowo pomarańczowej.
A dzisiaj trochę detoksu kalorycznego, a na to najlepszy jest grapefruit.
Składniki:
4 grapefruity, obrane ze skóry, bez pestek
1/2 cebuli czerwonej, pokrojonej na cieniutkie plasterki
odrobina mięty; ja nie miałam mięty, użyłam natki pietruszki
oliwa extra virgin
sól
Jak zrobiłam:
1. Usunęłam błony z cząstek grapefruita i podzieliłam je na jeszcze mniejsze kawałki. Owoce ułożyłam na talerzu.
2. Cieniutkie plasterki cebuli ułożyłam na grapefruicie. Posypałam posiekaną natką pietruszki.
3. Całość skropiłam oliwą. Posoliłam do smaku.
Sałatka gotowa. Jest lekka, pyszna, aromatyczna. Dzięki oliwie i soli stanowi mini danie, nie jest tylko przekąską owocową.
Można do niej podać pieczywo, jest dobra do mięsa, doskonała do wszystkiego.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/04/libanska-saatka-z-grapefruita-i-cebuli.html