Wykonanie
Dzisiaj na słodko. Ale jesiennie.
Śliwki można wykorzystać i do wytrawnych wypieków, i do słodkich. To, co upiekłam to ciasto na deser, z nutką piernikową, czyli taką lekko korzenno - wytrawną.Piernik z
suszonymi śliwkami to klasyczne połączenie. Dlaczego nie połączyć przypraw imbirowej, cynamonowej czy goździkowej ze świeżymi śliwkami? Zdecydowanie sprawdziła się ta kombinacja. Ciasto jest wilgotne, bardzo aromatyczne i zaraz po upieczeniu nasączone i oblane polewą karmelową, co wynika ze sposobu pieczenia.CIASTO
ORZECHOWO -
ŚLIWKOWE ODWRÓCONE

Składniki:130g (9 łyżek)
masła1 kubek (200 - 220g)
cukru brązowego500g
renklod, najlepiej czerwonych, pokrojonych na małe łódeczki1
jajko1/2 szklanki
śmietany kremówki czyli 30%1 kubek
mąki1/2 łyżeczki
mąkiszczypta
soli2 łyżeczki przypraw:
cynamonu z
kardamonem i mielonymi
goździkamistarta
skórka cytrynowa1/2 kubka posiekanych
orzechów włoskich
Wykonanie:1. Piekarnik rozgrzałam do 160'C. Na dno formy o średnicy około 20cm włożyłam 3 łyżki z całości
masła i formę wstawiłam do piekarnika. Kiedy
masło się rozpuściło, a trwało to kilka minut, wyjęłam formę ze stopionym
masłem i cały spód posypałam połową kubka
cukru brązowego.2. Na warstwie
cukru ułożyłam
śliwki pokrojone na zgrabne łódeczki; starałam się tak je ułożyć, żeby zachodziły na siebie i w miarę szczelnie pokryły spód formy. Odstawiłam formę i przygotowałam ciasto.3. Utarłam resztę
masła z pozostałym
cukrem,
potem dodałam
jajko i wszystko utarłam na kremową masę o kremowej konsystencji. Osobno połączyłam pozostałe suche składniki, czyli
mąkę,
sodę,
sól,
przyprawy i
orzechy. Po wymieszaniu, dodałam do kremowej masy
maślanej, połączyłam obie masy dokładnie, ale delikatnie.4. Gotowe ciasto wyłożyłam na
śliwki na spodzie formy. Temperaturę piekarnika d pieczenia ciastazwiększyłam do 200'C. Wstawiłam ciasto do piekarnika i piekłam przez około 55 - 60 minut; najlepiej patyczkiem sprawdzać, czy ciasto jest już upieczone, czyli czy patyczek jest już suchy.5. Po upieczeniu wyjęłam formę i poczekałam kilka minut.
Potem nożem okroiłam ciasto dookoła i wyłożyłam na większy niż forma talerz, odwracając ciasto tak, aby spód znalazł się na wierzchu.UWAGA: ostrożnie, bo na spodzie jest płynny, gorący karmel, który może wyciekać i oparzyć!

Ciasto
śliwkowe najlepsze jest na gorąco, może być podane z
lodami albo, tradycyjnie, bo bardzo lubię te smaki, z
jogurtem greckim.