ßßß
Składniki:1kg truskawek1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego1 kg cukruSposób przygotowania:Truskawki dokładnie myjemy i odszypułkujemy, wrzucamy na patelnie, na małym ogniu. Jeśli chcemy możemy użyć blendera by truskawki dobrze rozgnieść. Cukier wymieszać w garnku i dorzucić owoce które wcześniej robiły się ok. 40 min na patelni. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. I gotować jeszcze ok. 4 min. Dodać kwasek cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by konfitura nie była za bardzo słodka), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorącą konfiturę nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.Smacznego.