Wykonanie
Oponki — niezdrowe, tuczące, stresujące, ale nieziemsko pyszne. Rodzaj ciasta bez pieczenia, z kruchą, zrumienioną skorupką i miodnie rozpływającym się wnętrzem. Daj się skusić na mini pączki z dziurką.Składniki na pączki — oponki200g
mąki pszennej 650,1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej,50 g margaryny
palmy,2 łyżki śmietany 18%,1 duży
cukier waniliowy (32g),1 czubata łyżeczka
cukru trzcinowego,szczypta
soli morskiej (tak dosłownie na czubek łyżeczki),1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1
jajko kurze,
olej rzepakowy do smażenia (sporo),
cukier puder do posypania.Ze wszystkich składników na pączki zagniatamy jednorodne ciasto. Margarynę, warto albo wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby zmiękła w temperaturze pokojowej, albo zmiękczyć w kuchence mikrofalowej. Ciasto na pączki — oponki rozwałkowujemy na grubość 3–5 mm i szklanką wycinamy krążki, a wewnątrz nich niewielkie dziurki, np. naparstkiem. My używamy w tym celu… plastikowej rurki od papieru do faksu.Oponki smażymy na grubej, przynajmniej centymetrowej, warstwie, mocno rozgrzanego na patelni
oleju, na rumiany, złocistobrązowy kolor z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy na rozłożonym na talerzu papierowym ręczniku, lub białym papierze toaletowym. Pączki smażą się bardzo szybko, więc warto uważać, aby ich nie przypalić. Przy przekładaniu ich na drugą stronę i ściąganiu z frytury, doskonale sprawdzają się dwa patyczki do szaszłyków.

Usmażone i osączone pączki — oponki posypujemy obficie
cukrem pudrem i podajemy do pysznej
kawySmacznego!

Oponki — pączki z dziurkąSkładniki:20 dag
mąki pszennej 6501/2 łyżki
mąki ziemniaczanej50 g margaryny
palmy2 łyżki śmietany 18%1 duży
cukier waniliowy (32g)1 czubata łyżeczka
cukru trzcinowegoszczypta
soli morskiej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1
jajko kurzeolej rzepakowy
cukier puder