Wykonanie
Szpajza, co to takiego i gdzie się to je? Zazwyczaj nazywa się szpajza śląska i jest o smaku
cytrynowym albo
cytrynowo-
czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje jest deserem śląskim. Ślązacy podają go na różnych uroczystościach i niedzielnych obiadach ale… Kaszubi również

Składniki:4
jajka200 g
cukru4 łyżeczki
żelatynysok wyciśnięty z 1/2
limonki20 ml
wódki1 łyżka
kakaoDo dekoracji:
wiśnie koktajlowe (ja użyłam
dżemu wiśniowego własnej roboty)Ubijamy pianę z
białek. W drugim naczyniu ucieramy
żółtka z
cukrem. Ostrożnie łączymy. Dodajemy rozpuszczoną, zimną
żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
sok z limonki a do drugiej
kakao rozpuszczone w
wódce i mieszamy. Układamy na przemian w pucharkach. Dekorujemy
wiśniamiSprawdź te przepisy :Naleśniki Tiramisu