ßßß Cookit - przepis na Szpajza (śląska) limonkowo-czekoladowa.

Szpajza (śląska) limonkowo-czekoladowa.

nazwa

Wykonanie

Szpajza, co to takiego i gdzie się to je? Zazwyczaj nazywa się szpajza śląska i jest o smaku cytrynowym albo cytrynowo-czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje jest deserem śląskim. Ślązacy podają go na różnych uroczystościach i niedzielnych obiadach ale… Kaszubi również
Składniki:
4 jajka
200 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
20 ml wódki
1 łyżka kakao
Do dekoracji:
wiśnie koktajlowe (ja użyłam dżemu wiśniowego własnej roboty)
Ubijamy pianę z białek. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Ostrożnie łączymy. Dodajemy rozpuszczoną, zimną żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z limonki a do drugiej kakao rozpuszczone w wódce i mieszamy. Układamy na przemian w pucharkach. Dekorujemy wiśniami
Sprawdź te przepisy :
Naleśniki Tiramisu
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/08/szpajza-slaska-limonkowo-czekoladowa