Wykonanie
By MagicPot, 18 sierpnia 2015Budynie,
twarożki,
śmietanki,
serki – z dodatkiem
owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser:
borówki w kremie
twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju
owoce typu
maliny,
borówki,
jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na
borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło mi to niecałe 10 minut, a zazwyczaj każdy z Nas ma w domu składniki do tego rodzaju deseru.Jeżeli nie macie
borówek to nic straconego – możecie ten deser przygotować z każdym
owocem jakim tylko lubicie i macie go pod ręką.Z podanych składników wyszło mi dwie mniejsze miseczki na desery.około 100g
borówek200g
twarogu – ja użyłam
twaróg do serników (już zmielony przez producenta)2 łyżek
cukru3 łyżki słodkiej
śmietankijedna torebka
cukru waniliowego, tj. około 16gjedno
jajkoW pierwszej kolejności myjemy
borówki i jeżeli któraś ma ogonek to oczywiście wszystkie odrywamy. Po umyciu odstawiamy na bok – będą nam służyły do obsypania deseru z wierzchu.Rozdzielamy
żółtko od
jajka – jeżeli chcecie by łatwiej je rozdzielić to wystarczy przed rozbiciem skorupki oblać
jajko wrzątkiem.W następnej kolejności
twaróg ucieramy na pulchną masę wraz z
żółtkiem i dwoma łyżkami
cukru.
Białko ubijamy na sztywną pianę i pod koniec miksowania dosypujemy
cukier waniliowy.Wymieszany
twaróg łączymy z ubitym
białkiem i dokładnie lecz delikatnie mieszamy.Tak oto przygotowany deser przekładamy do salaterek i z wierzchu obsypujemy
borówkami.Słodyczożercy mogą obsypać z wierzchu deser przetartym przez sitko
cukrem pudrem.Smacznego!Polecam przepisy na inne desery: