ßßß Cookit - przepis na Borówki w kremie twarogowym

Borówki w kremie twarogowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 18 sierpnia 2015
Budynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło mi to niecałe 10 minut, a zazwyczaj każdy z Nas ma w domu składniki do tego rodzaju deseru.
Jeżeli nie macie borówek to nic straconego – możecie ten deser przygotować z każdym owocem jakim tylko lubicie i macie go pod ręką.
Z podanych składników wyszło mi dwie mniejsze miseczki na desery.
około 100g borówek
200g twarogu – ja użyłam twaróg do serników (już zmielony przez producenta)
2 łyżek cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki
jedna torebka cukru waniliowego, tj. około 16g
jedno jajko
W pierwszej kolejności myjemy borówki i jeżeli któraś ma ogonek to oczywiście wszystkie odrywamy. Po umyciu odstawiamy na bok – będą nam służyły do obsypania deseru z wierzchu.
Rozdzielamy żółtko od jajka – jeżeli chcecie by łatwiej je rozdzielić to wystarczy przed rozbiciem skorupki oblać jajko wrzątkiem.
W następnej kolejności twaróg ucieramy na pulchną masę wraz z żółtkiem i dwoma łyżkami cukru.
Białko ubijamy na sztywną pianę i pod koniec miksowania dosypujemy cukier waniliowy.
Wymieszany twaróg łączymy z ubitym białkiem i dokładnie lecz delikatnie mieszamy.
Tak oto przygotowany deser przekładamy do salaterek i z wierzchu obsypujemy borówkami.
Słodyczożercy mogą obsypać z wierzchu deser przetartym przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne desery:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/08/18/borowki-w-kremie-twarogowym