Wykonanie
By MagicPot, 19 maja 2015Sos
curry to świetny dodatek do drobiu,
ryby i
cielęciny – każdy kto jest wielbicielem tego smaku znajdzie zastosowanie dla tego sosu prawie w każdej potrawie. Ja najczęściej stosuję go do
kurczaka z
ryżem lub warzyw.3 łyżeczki
curry,200 ml
śmietany 18%,200 ml
wywaru mięsno-warzywnego,2 łyżeczki
masła,
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,Sposób przygotowania: Sos
curryWpierw w rondelku rozpuszczam
masło i dodaję 3 łyżeczki
curry. Po wymieszaniu gotuję razem przez około 2 minuty a następnie wlewam
wywar mięsno – warzywny i gotuję przez 5 minut. Pod koniec gotowania ciągle mieszając dodaję
śmietanę, doprawiam
solą i
pieprzem i pozostawiam na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje i będzie gotowy do podania.Smacznego!Polecam inne przepisy na sosy obiadowe: