Wykonanie

Mam dzisiaj wolny dzień, wolny od pracy.Uwielbiam
mieć takie dni,
moge poleniuchować dłużej w łóżku. Wstaje i robię śniadanie dla moich chłopków, wyprawiam ich i sama jeszcze chowam się pod kołdrą. A
potem parzę aromatyczną
kawkę z pianką i jem pyszne śniadanie, takie jak lubię i na jakie mam ochotę. Dzisiaj wybrałam szybkie placki ze
śliwką i
bananem polane
syropem daktylowym. Jestem wielką fanką tego
syropu, jest przyjemnie słodki i gęsty no i jest zdrowy. Nie wiem jak wy, ale ja
daktyle bardzo lubię.Zostawiam was z placuszkami, życzę wam miłego dnia a ja się zbieram powoli do Warszawy, mam dzisiaj warsztaty kulinarne.Zapraszam :-)Składniki:- 1
jajko- 3 łyżki
jogurtu gęstego- 3 łyżki
mąki orkiszowej typ 700- 1
banan- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- 6
śliwek-
syrop daktylowy (od Eco-Corner)Wykonanie:Do miseczki wbijamy
jajko i ubijamy je trzepaczką. Dodajemy
jogurt, proszek i
mąkę, mieszamy. Wrzucamy połowę pokrojonego
banana i 4 pokrojone
śliwki. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju kokosowego (lub innego) i nakładamy łyżką porcję placka, przykrywamy pokrywką i smażymy na rumiano z dwóch stron na małym ogniu. Przekładamy placki na talerz, dekorujemy pozostałym
bananem i
śliwkami, polewamy
syropem daktylowym. Miłego dnia.Ciasto na placki możecie także zmiksować w Thermomix. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać - czas 15 sek, obr. 5.

