Wykonanie

Lubię słodkości i lubię jak są zdrowe :-) zrobiłam zatem kuleczki z
płatków żytnich i jęczmiennych oraz innych pysznych dodatków. Takie kuleczki możemy zabrać do pracy, dać dziecku na drugie śniadanie lub podarować bliskiej osobie w prezencie.Kuleczki są pyszne i bardzo syte. Chociaż na jednej się nie kończy :-)Kuleczki są również super propozycją dla maturzystów, są bardzo syte i zawierają dużo cennych składników dla osób uczących się, jest to zdrowa przekąska :-)Zapraszam spróbujcie :-)Składniki:100 g
płatków żytnich błyskawicznych100 g
płatków jęczmiennych błyskawicznych80 g
mlekawiórki i
cukier waniliowy do obtoczenia kulek100 g
miodu100 g
masła50 g wiórek
kokosowychwersja ciemna:2 łyżki
kakaocukier waniliowy i wiórkiWykonanie:Do naczynia wsypujemy
płatki i miksujemy je lekko blenderem.Do garnka wkładamy
masło,
miód i
mleko i gotujemy przez chwilkę do rozpuszczenia się
masła (5 minut), dodajemy
płatki, wiórki i mieszamy łyżką.Następnie wszystko jeszcze chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając.Z ciepłej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mieszance wiórek zmieszanych z
cukrem waniliowym.W wersji z
kakao - do garnka dodajemy
kakao razem z
masłem,
mlekiem i
miodem,a obtaczamy w mieszance
kakao wymieszanego z
cukrem waniliowym i wiórkami.Schładzamy kuleczki w lodówce :-)Przygotowanie w Thermomix:Do naczynia wsypujemy
płatki i miksujemy czas 20 sek, obr.4.Przekładamy do miseczki.Do naczynia wkładamy
masło,
mleko i
miód i gotujemy czas 3 min/ 60 stopni / obr.2.Dodajemy rozdrobnione wcześniej
płatki, wiórki i mieszamy czas 20 sek, obr.3. Następnie jeszcze gotujemy czas 2 min/ 80 stopni/ obr.2.Z ciepłej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy w wiórkach zmieszanych z
cukrem waniliowym. Schładzamy w lodówce.Wersja ciemna - tak samo jak wyżej plus
kakao. Kuleczki obtaczamy w mieszance wiórek,
cukru waniliowego i
kakao - wystarczy 1 łyżka.



I