ßßß Cookit - przepis na PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z ROZMARYNEM

PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z ROZMARYNEM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wpis dla smakoszy. Przestawiam Wam przepis na pierś z indyka w wykwintnym sosie pomarańczowym z rozmarynem. Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nadaje się zarówno na tygodniowy obiad, jak i wykwintną kolację przy świecach :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)
Indyk:
4 małe filety z indyka
150 ml świeżego soku pomarańczowego
150 ml bulionu drobiowego
1,5 łyżeczki świeżych listków rozmarynu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
świeżo mielony pieprz
Do podania:
pieczone ziemniaczki z rozmarynem
zielona fasolka szparagowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
indyk: filety z indyka myjemy i jeśli to konieczne rozbijamy je tłuczkiem na około 0,5 centymetrowe kotleciki. Mięso solimy i posypujemy pieprzem i smażymy na patelni, dopóki się z obu stron nie zarumieni. Gdy filety będą gotowe, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do innego naczynia. na tę samą patelnię (nie myjąc jej) wlewamy sok pomarańczowy, bulion i wsypujemy rozmaryn. Wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dokładamy do sosu filety. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Filety ponownie wyjmujemy z sosu i odkładamy do naczynia trzymanego w cieple, do sosu dodajemy zaś masło i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Następnie aby zagęścić sos dodajemy pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Mieszamy aby nie powstały grudki. Sos gotowy.
ziemniaczki: obieramy 5-6 średnich ziemniaków i w całości je podgotowujemy, tak aby były średnio-twarde. Ziemniaki odcedzamy, odrobinę studzimy i kroimy w półksiężyce. Układamy je na dużej blaszce, polewamy oliwą, posypujemy solą, rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15/20 minut, z czego na ostatnie pięć minut włączamy termoobieg, żeby skórka ziemniaków się zarumieniła i była chrupiąca.
Gotowego indyka podajemy z sosem, pieczonymi ziemniaczkami i ugotowaną zieloną fasolką szparagową :) Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/piers-indyka-sosie-pomaranczowo-rozmarynowym