Wykonanie
Dzisiaj wpis dla smakoszy. Przestawiam Wam przepis na pierś z
indyka w wykwintnym sosie
pomarańczowym z
rozmarynem. Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nadaje się zarówno na tygodniowy obiad, jak i wykwintną kolację przy świecach :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)
Indyk:4 małe
filety z indyka150 ml świeżego
soku pomarańczowego150 ml
bulionu drobiowego1,5 łyżeczki świeżych listków
rozmarynu3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejsólświeżo mielony
pieprzDo podania:pieczone ziemniaczki z
rozmarynemzielona fasolka szparagowaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
indyk:
filety z indyka myjemy i jeśli to konieczne rozbijamy je tłuczkiem na około 0,5 centymetrowe kotleciki.
Mięso solimy i posypujemy
pieprzem i smażymy na patelni, dopóki się z obu stron nie zarumieni. Gdy filety będą gotowe, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do innego naczynia. na tę samą patelnię (nie myjąc jej) wlewamy
sok pomarańczowy,
bulion i wsypujemy
rozmaryn. Wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dokładamy do sosu filety. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Filety ponownie wyjmujemy z sosu i odkładamy do naczynia trzymanego w cieple, do sosu dodajemy zaś
masło i
cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Następnie aby zagęścić sos dodajemy pół łyżeczki
mąki ziemniaczanej. Mieszamy aby nie powstały grudki. Sos gotowy.ziemniaczki: obieramy 5-6 średnich
ziemniaków i w całości je podgotowujemy, tak aby były średnio-twarde.
Ziemniaki odcedzamy, odrobinę studzimy i kroimy w półksiężyce. Układamy je na dużej blaszce, polewamy
oliwą, posypujemy
solą,
rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15/20 minut, z czego na ostatnie pięć minut włączamy termoobieg, żeby skórka
ziemniaków się zarumieniła i była chrupiąca.Gotowego
indyka podajemy z sosem, pieczonymi ziemniaczkami i ugotowaną
zieloną fasolką szparagową :) Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO :)
