Wykonanie

Przyznaje się od razu, przesadziłam z
rabarbarem! :) Brioszki chodziło za mną od dawna, piękne puszyste wypieki, pachnące
masłem i... słońcem ;) Zawsze najbardziej podobały mi się te malutkie - Brioche a
tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;)Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć +
rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;)Składniki:500g
mąki pszennej tortowejsaszetka suchych
drożdży (17g)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru3 łyżki słodziku Sussina Gold do pieczenia (lub
stewia w płynie / 50g
cukru)3 łyżki ciepłego
melka4-5
jajek300g miękkiego
masłaoraz:dużo, dużo
rabarbaru :) pociętego w dużą kostkęsłodzik /
cukier do zasypania
rabarbaruopcjonalnie
konfitura truskawkowaDo dzieła:Do ciepłego
mleka dodajemy
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru oraz łyżkę
mąki, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W
między czasie do dużej miski przesiewamy
mąkę, słodzik,
sól i
jajka. Na koniec dodajemy nasz
drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu). Po tym czasie stopniowo dodajemy bardzo miękkie ciasto, cały czas wyrabiając / miksując, aż do uzyskania gładkiego, lekko odchodzącego od dłoni, ciasta. Robimy sobie mrożoną
kawkę i dostawiamy ciasto pod ściereczką na 30 min. ;)W
między czasie piekarnik nastawiamy na 180*C.
Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy 1 łyżką słodziku lub
cukru - odstawiamy, aby puścił sok. Blaszkę lub tartinkę średniej wielkości smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą/kaszą
manną. Kiedy mija czas, a
kawa jest dopita - z ciasta formujemy kulki i układamy je obok siebie w formie do pieczenia. Później robimy w nich małe zagłębienie i wkładamy tam odsączony
rabarbar. Tutaj możecie dodać również
konfiturę.Ciasto pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C, aż będzie rumiane. Smacznego! :)
