Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam tort, który zrobiłam jakiś czas temu. Jest to tort tzw. angielski- z użyciem masy lukrowej. Masę tę można zrobić samemu, ale ja z braku czasu kupiłam gotową (ma intensywniejszy kolor i miałam pewność, że w ostatniej chwili nie zostanę z samym
biszkoptem :)). Ciasto, które będzie pokryte masą lukrową musi być sztywne, stabilne i mało skomplikowane, dlatego wybrałam zwykły
biszkopt z masą
krókową (nie zapadnie się on pod ciężarem masy lukrowej i ozdób).-ok. 0 , 5 kg masy lukrowej (ja swoją zamówiłam na allegro za ok. 25 zł; zostało jeszcze trochę na mniejszy torcik)-mała paczka paseczków z masy marcepanowej (ja kupiłam małe opakowanie wyglądające jak plastelina, w
Bomi za ok. 10 zł)-składniki na
biszkopt-gotowa masa krówkowa-kostka
masła-0,5 szklanki
cukru-sok z połowy
cytryny-ok. pół szklanki
cukru pudru*
biszkopt:Przepis na
biszkopt jak w
poście o cieście
truskawkowym:http://marcelinasunnyday.blogspot.com/2012/06/make-cake-ciasto-z-truskawkami.htmlWyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy je poziomo na pół i przekładamy gotową masą
krówkową.Przygotowujemy masę do posmarowanie
biszkoptu (z
boków i na wierzchu): rozpuszczamy
masło, mieszamy z
cukrem i
sokiem z cytryny. Smarujemy.Na blat wysypujemy trochę
cukru pudru, by masa się nie przykleiła. Kładziemy na to masę lukrową i staramy się delikatnie rozwałkować. Jeżeli masa jest zbyt twarda, próbujemy rozgnieść ją trochę w dłoniach i znowu wałkujemy.Rozwałkowaną masę przenosimy na
biszkopt i formujemy dłońmi tak, aby nic nie odstawało i gładko przylegało do ciasta. Formujemy dowolne wykończenie.Z masy marcepanowej lepimy jak z plasteliny. Tutaj pomysłów może być wiele w zależności od tego, dla kogo przeznaczony jest tort i co chcemy nim zaprezentować (u mnie jest to miś- tenisista ;)). Umieszczamy naszą ozdobę na torcie i gotowe!

Przepraszam za mało przejrzyste zdjęcia, ale robiłam je o 3 w nocy, telefonem, więc mam nadzieję, że mi wybaczycie ;)
