Wykonanie

Składniki:Ciasto:225
masła, miękkiego,50g drobnego
cukru,1/2 łyżeczki ekstraktu (
olejku)
waniliowego,225g
mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito.Ponadto:100g
gorzkiej czekolady,
czereśnie w
syropie ( koktajlowe).Przygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
mąkę i ekstrakt
waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować
ciastka - mogą być proste paski, okrągłe lub jeszcze inne, według własnego pomysłu.
Czereśnie pokroić na mniejsze kawałki lub na pół i wcisnąć w
ciastka. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190stopniach C przez ok.10-15min. - do nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić
czekoladę, zamoczyć kawałek każdego
ciastka i pozostawić do zastygnięcia
czekolady.

Przepis na
ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'.Smacznego!!!