Wykonanie
Roladki są bardzo smaczne. Uwielbiam faszerować je różnym farszem i próbować różnych smaków. Tym razem koleżanka powiedziała mi o takim połączeniu. Oczywiście musiałam spróbować. By roladki nie były suche można dodatkowo zrobić np.
sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić.
Składniki:3 pojedyncze
piersi z kurczaka,250 g
świeżego szpinaku (może być również mrożony).60g
suszonych pomidorów,110g
sera feta,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko rozbić. Z pojedynczej piersi wychodzi dość duża roladka, także w celu zrobienia mniejszych roladek pierś po prostu całkiem przekroić na pół.
Szpinak opłukać i poodcinać ogonki. Zagotować
wodę i wrzucić na chwilę do niej
szpinak, do sparzenia (tak by zmiękł). Odcedzić i posiekać. Dodać pokrojone drobno
pomidory suszone i pokruszyć
ser feta. Wymieszać. Farsz położyć na posoloną i popieprzoną wcześniej pierś.
Zawinąć roladkę i owinąć dość mocno ściskając folią spożywczą. Końce folii zawiązać. Zagotować
wodę i włożyć do niej roladki. Gotować ok.30min.Tak przygotowane roladki można podać same lub w sosie np.
pieczarkowym.Smacznego!!!