Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
ryby, ponieważ są smaczne i zdrowe. Od dziecka łowię je w Okoninach Nadjeziornych.Dziś przedstawiam pieczonego
leszcza, którego zjadłem podczas niedawnego pobytu w Borach Tucholskich.
Leszcza podałem z smażonymi
ziemniakami i
ogórkami kiszonymi własnej roboty.Zachęcam wszystkich do przygotowania
leszcza w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą (na 2-3 porcje):- 2 filety z
leszcza-
sól,
pieprz-
masło
Sposób wykonania:1)
Leszcze oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (każdy filet na około 3 części) a następnie posypujemy z wierzchu
solą i
pieprzem.

2) W naczyniu żaroodpornym układamy 2 łyżki
masła, a na to
leszcze skóra do góry, z nałożonymi na wierzch kawałkami
masła.3) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy całość przez około 20-25 minut.4) Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Smacznego =)