Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę kuchni amerykańskiej, czyli
stek T-
bone.T-
bone to jeden z
trzech, najbardziej popularnych amerykańskich
steków wołowych, obok New York Strip i Rib Eye Steak. Spośród nich T-
bone jest największy i najbardziej efektowny, ale jednocześnie najtrudniejszy do dostania w Polsce. Mi udało się znaleźć T-
bony z polskiej hodowli, które były naprawdę ogromne (jeden
stek zajął 2/3 talerza).
Steki z
wołowiny są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. W Polsce najbardziej kojarzą się z Teksasem =)
Stek T-
bone jest potrawą raczej codzienną, niż wykwintną. Na
steki przeznacza się raczej
wołowinę kulinarną, niż
mięso krów
mlecznych, bo jest ona bardziej tłusta i miękka.Popularna rasą na wyborne
steki jest rasa Angus.

Nazwa tego
steka wywodzi się stąd, że ma on kość w kształcie litery "T"...

...a
mięso po jednej stronie to
polędwica, a po drugiej stronie -
rostbef. Te dwa typy
mięsa gwarantują ciekawe doznania smakowe.
Steki T-
bone są popularne szczególnie z grilla węglowego - bardzo grube (3-4 cm) i duże. Są idealnym posiłkiem dla kowboja lub farmera =)

Potrzebne będą (na 2
steki):- 2
steki T-
bone o grubości około 2-2,5 cm-
sól-
pieprz- kilka
pieczarek-
natka pietruszkiSposób wykonania:1)
Steki przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie skrapiamy
oliwą, po czym odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.


2) Mając takie
mięso - wrzucamy je na maksymalnie rozgrzaną patelnię grillową (
steki przyrządzamy "na limicie", czyli na bardzo rozgrzanej patelni).3) Grillujemy
steki po około 4-6 minut z każdej strony, w zależności od tego czy lubimy bardziej krwiste, czy bardziej przypieczone.4)
Steki zdjęte z patelni przekładamy na talerz i przykrywamy je folią aluminiową na około 5-7 minut, aby "doszły" wewnątrz.Tak przyrządzone
steki T-
bone podajemy z pieczonymi
ziemniakami, frytkami lub innymi wybranymi dodatkami. W tej wersji prezentuję
steki T-
bone z grillowanymi
pieczarkami.

Smacznego =)