ßßß
Nazwa tego steka wywodzi się stąd, że ma on kość w kształcie litery "T"...
...a mięso po jednej stronie to polędwica, a po drugiej stronie - rostbef. Te dwa typy mięsa gwarantują ciekawe doznania smakowe.
Steki T-bone są popularne szczególnie z grilla węglowego - bardzo grube (3-4 cm) i duże. Są idealnym posiłkiem dla kowboja lub farmera =)
Potrzebne będą (na 2 steki):- 2 steki T-bone o grubości około 2-2,5 cm- sól- pieprz- kilka pieczarek- natka pietruszkiSposób wykonania:1) Steki przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą, po czym odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2) Mając takie mięso - wrzucamy je na maksymalnie rozgrzaną patelnię grillową (steki przyrządzamy "na limicie", czyli na bardzo rozgrzanej patelni).3) Grillujemy steki po około 4-6 minut z każdej strony, w zależności od tego czy lubimy bardziej krwiste, czy bardziej przypieczone.4) Steki zdjęte z patelni przekładamy na talerz i przykrywamy je folią aluminiową na około 5-7 minut, aby "doszły" wewnątrz.Tak przyrządzone steki T-bone podajemy z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub innymi wybranymi dodatkami. W tej wersji prezentuję steki T-bone z grillowanymi pieczarkami.
Smacznego =)