ßßß Cookit - przepis na Stek T-bone

Stek T-bone

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę kuchni amerykańskiej, czyli stek T-bone.
T-bone to jeden z trzech, najbardziej popularnych amerykańskich steków wołowych, obok New York Strip i Rib Eye Steak. Spośród nich T-bone jest największy i najbardziej efektowny, ale jednocześnie najtrudniejszy do dostania w Polsce. Mi udało się znaleźć T-bony z polskiej hodowli, które były naprawdę ogromne (jeden stek zajął 2/3 talerza).
Steki z wołowiny są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. W Polsce najbardziej kojarzą się z Teksasem =)
Stek T-bone jest potrawą raczej codzienną, niż wykwintną. Na steki przeznacza się raczej wołowinę kulinarną, niż mięso krów mlecznych, bo jest ona bardziej tłusta i miękka.
Popularna rasą na wyborne steki jest rasa Angus.
Nazwa tego steka wywodzi się stąd, że ma on kość w kształcie litery "T"...
...a mięso po jednej stronie to polędwica, a po drugiej stronie - rostbef. Te dwa typy mięsa gwarantują ciekawe doznania smakowe.
Steki T-bone są popularne szczególnie z grilla węglowego - bardzo grube (3-4 cm) i duże. Są idealnym posiłkiem dla kowboja lub farmera =)
Potrzebne będą (na 2 steki):
- 2 steki T-bone o grubości około 2-2,5 cm
- sól
- pieprz
- kilka pieczarek
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
1) Steki przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą, po czym odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2) Mając takie mięso - wrzucamy je na maksymalnie rozgrzaną patelnię grillową (steki przyrządzamy "na limicie", czyli na bardzo rozgrzanej patelni).
3) Grillujemy steki po około 4-6 minut z każdej strony, w zależności od tego czy lubimy bardziej krwiste, czy bardziej przypieczone.
4) Steki zdjęte z patelni przekładamy na talerz i przykrywamy je folią aluminiową na około 5-7 minut, aby "doszły" wewnątrz.
Tak przyrządzone steki T-bone podajemy z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub innymi wybranymi dodatkami. W tej wersji prezentuję steki T-bone z grillowanymi pieczarkami.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/04/stek-t-bone.html