Wykonanie
Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na
wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo
wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to
steki wołowe, czy to tatar;)Bardzo popularnym daniem w mojej rodzinie są również
bitki wołowe =) Kruche i smaczne, możemy je podać z
kaszą jęczmienną lub gryczaną, a także z
ziemniakami. Jako dodatek świetnie pasują
buraczki.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)


Składniki:- kawałek ligawy wołowej-
kasza jęczmienna/gryczana lub
ziemniaki-
sól,
pieprz-
buraczkiSposób wykonania:Ligawę wołową kroimy w plastry, które następnie lekko rozbijamy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Rondel zalewamy
oliwą, podgrzewamy, dodajemy do niego nasze
bitki, a następnie podlewamy
wodą. Zakrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 godziny, w miarę potrzeby dolewając
wody.
Kaszę lub
ziemniaki gotujemy osobno.Po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)