ßßß Cookit - przepis na Bitki wołowe

Bitki wołowe

nazwa

Wykonanie

Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to steki wołowe, czy to tatar;)
Bardzo popularnym daniem w mojej rodzinie są również bitki wołowe =) Kruche i smaczne, możemy je podać z kaszą jęczmienną lub gryczaną, a także z ziemniakami. Jako dodatek świetnie pasują buraczki.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- kawałek ligawy wołowej
- kasza jęczmienna/gryczana lub ziemniaki
- sól, pieprz
- buraczki
Sposób wykonania:
Ligawę wołową kroimy w plastry, które następnie lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Rondel zalewamy oliwą, podgrzewamy, dodajemy do niego nasze bitki, a następnie podlewamy wodą. Zakrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 godziny, w miarę potrzeby dolewając wody. Kaszę lub ziemniaki gotujemy osobno.
Po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka tranu =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/bitki-woowe.html