Wykonanie
Dzisiaj coś dla mężczyzn. Kawał smacznego i soczystego mięcha!
Karkówka, to ten rodzaj
mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście
mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe
mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki"
mięsa ;-).
Karkówkę przyrządziłam w marynacie
musztardowo-miodowej, nadziałam
żurawiną i
śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i
mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie
mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?" ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ).Zapraszam!
SKŁADNIKI:-
sztuka mięsa wieprzowego -
karkówka- 15
śliwek suszonych- 3 łyżki
suszonej żurawinyNa marynatę:- 3 łyżeczki
musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu)- 3 łyżeczki
miodu polskiego- 6 łyżek
oleju- 2 łyżeczki
przyprawy do
karkówki-
sól zmiękczająca
mięsoMięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki.Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny.
Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam
suszonymi owocami.Piekłam w rękawie do pieczenia przez 55 minut.10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw, aby
mięsko się przypiekło i zarumieniło.
SMACZNEGO!