ßßß Cookit - przepis na Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek

Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek

nazwa

Wykonanie

Sezon czerwonej porzeczki w pełni, więc muszę go wykorzystać. Dziś pyszny dżem !
Składniki:
1 kg czerwonej porzeczki,
1 kg jabłek,
1 kg cukru żelującego,
Skórka z pomarańcza,
1 aromat pomarańczowy.
Wykonanie:
Porzeczkę opłukać, oczyścić z szypułek i rozgotować (bez dodatku wody). Jabłka obrać, zetrzeć i rozgotować również oddzielnie. Następnie połączyć owoce, dodać cukier żelujący, aromat, skórkę z pomarańcza i smażyć bez przykrycia aż owoce połączą się w jednolitą masę. Od razu przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/dzem-z-czerwonej-porzeczki-i-jabek.html