Wykonanie
Uwielbiam
ogórki przygotowane w tej
winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:)

Składniki:2 ½ kg
ogórków gruntowych,1 szklanka
octu,1 szklanka białego
wytrawnego wina,6 łyżek
cukru,3 szklanki
wody,6 łyżek
soli,1 pęczek
koperku.Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami
soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej na noc). Następnie
ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno
koperkiem.
Ocet zagotować w
trzech szklankach
wody i
winem, dodać
cukier i resztę
soli - następnie gorącą zalewą zalać
ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki)