ßßß Cookit - przepis na Ajerkoniak- domowy likier jajeczny

Ajerkoniak- domowy likier jajeczny

nazwa

Wykonanie

Ajerkoniak (niem. Eier - jajka) jest to kremowy napój alkoholowy sporządzony z żółtek jaj kurzych utartych z cukrem i spirytusem (bądź wódką).
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ten smak :)
Składniki:
4 żółtka
200 ml spirytusu lub wódki
200 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleczka z puszki
20 dag cukru pudru
½ opakowania cukru wanilinowego lub 1 starta laska wanilii
Wykonanie:
Ubijać żółtka, dosypując cukier puder i cukier wanilinowy (lub startą laskę wanilii). Dolać skondensowane mleczko, kontynuując miksowanie. Dolać spirytus i wódkę (w zależności jak mocny chcemy otrzymać likier) - delikatnie wymieszać (nie miksować!) Przelać do małych buteleczek i schłodzić.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/01/ajerkoniak-domowy-likier-jajeczny.html