ßßß
Cookit - przepis na Ajerkoniak- domowy likier jajeczny
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ajerkoniak- domowy likier jajeczny
Składniki
Żółtko
Spirytus
Wódka
Cukier puder
Cukier wanilinowy
Laska wanilii
Wykonanie
Ajerkoniak
(niem. Eier -
jajka
) jest to kremowy
napój
alkoholowy
sporządzony z
żółtek
jaj kurzych utartych z
cukrem
i
spirytusem
(bądź
wódką
).Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ten smak :)
Składniki:4
żółtka
200 ml
spirytusu
lub
wódki
200 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleczka z puszki20 dag
cukru pudru
½ opakowania
cukru wanilinowego
lub 1 starta
laska wanilii
Wykonanie:Ubijać
żółtka
, dosypując
cukier puder
i
cukier wanilinowy
(lub startą
laskę wanilii
). Dolać skondensowane mleczko, kontynuując miksowanie. Dolać
spirytus
i
wódkę
(w zależności jak mocny chcemy otrzymać
likier
) - delikatnie wymieszać (nie miksować!) Przelać do małych buteleczek i schłodzić.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/01/ajerkoniak-domowy-likier-jajeczny.html
Przepisy powiązane
Likier jajeczny
Ajerkoniak domowy
Likier jajeczny - domowy Advocat
Domowy ajerkoniak
Pychotkaaa
Składniki powiązane (0)