ßßß
Idealny sposób na wykorzystanie żółtek, których u mnie ostatnio w nadmiarze. Aksamitny w smaku ajerkoniak każdemu poprawi humor.Składniki na ok. 1 litr i 350 ml:10 żółtek1,5 szklanki cukru pudru1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego1 szklanka (250 ml) wódki lub spirytusu, jeżeli ktoś lubi mocniejsze trunkiŻółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stale miksując, powoli wlewać mleko skondensowane. Następnie wlać alkohol cienkim strumieniem, mieszając masę ręczną trzepaczką, ale nie za szybko, bo może się ściąć.Przelać do karafki lub innego naczynia. Schować do lodówki i odczekać przynajmniej jeden dzień (a najlepiej tydzień), by smaki się przegryzły. Likier z biegiem czasu gęstnieje.Najlepiej smakuje schłodzony. Przed podaniem wstrząsnąć butelką.Przechowywać w lodówce lub chłodnym, ciemnym miejscu.Na zdrowie!

