ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne kotlety de volaille "devolay"

Tradycyjne kotlety de volaille "devolay"

nazwa

Wykonanie

Kotlet de volaille (nazywany “dewolajem“) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju. Choć nazwa sugeruje pochodzenie z kuchni francuskiej, kotlety de volaille na dobre zagościły w kuchni polskiej, a ich rodowodu należy raczej doszukiwać się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie. (źródło http://katalog-wiedzy.pl)
Składniki:
1,2 kg filetów z kurczaka
20 dag masła
3 jaja
bułka tarta
Wykonanie:
Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce.
Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia.
Smażyć kotlety w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/11/tradycyjne-kotlety-de-volaille-devolay.html