ßßß Cookit - przepis na Pulpety z wątróbki i parówek

Pulpety z wątróbki i parówek

nazwa

Wykonanie

Nazwa "pulpet" pochodzi z języka włoskiego "polpetta od polpa", co w tłumaczeniu oznacza - miazga. Jest to gotowana potrawa z mięsa, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne.
Składniki:
25 dag wątróbek drobiowych
25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki)
1 cebula
2 jajka
20 dag kaszy manny
10 dag bułki tarty
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Cebulę bardzo drobno posiekać dodać parówki i wątróbkę- wszystko razem zmielić w maszynce,
następnie wymieszać z resztą składników, przyprawić do smaku i formować okrągłe pulpety. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i podawać z dowolnym sosem do obiadu.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/09/pulpety-z-watrobki-i-parowek.html