Wykonanie
Mięso indycze ma wiele zalet, a że słynie ze swoich zdrowotnych właściwości polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze wzgędu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość
białka jest bardzo łatwo przyswajalne i lekkostrawne.Najchudsze partie z indyczego
mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we
krwi.
Mięso indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym
mięsem drobiowym. Dla porównania 100 g piersi z
indyka to 107 kcal, a 100 g
piersi z kurczaka to już 155 kcal. Ponadto
mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności witaminy B 12, kwasu foliowego i niacyny. W
indyku znajdziesz ponadto potas, cynk, magnez, żelazo i chrom. Smaczny obiad z kawałkiem
indyka doda Ci energii do działania i poprawi humor.Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego.
Udziec z
indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią. Kotleciki są niezwykle smaczne, bardzo delikatne, aromatyczne i soczyste, nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe. Mój domowy fan mielonych wieprzowych stwierdził, że indycze są po prostu lepsze. Zapraszam zatem na zdrowszą wersję mielonych.

Składniki na 12 sztuk:
udziec indyczy około 1.300 g1
cebula3 łyżki
kaszy mannytłuszcz do smażenia1
jajko L
bułka tarta do panierowania
sól,
pieprzWykonanie: z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić
mięso razem z 1 obraną i pokrojoną
cebulądo zmielonej masy dodać
jajko i
kaszę mannę,
sól oraz
pieprz. Dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to ręką. Formować owalne kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.ŻYCZĘ SMACZNEGO!