Wykonanie
Zdrowa zupka na bazie warzyw, bez
mięsa - taka niskokaloryczna "przekąska" kiedy mamy ochotę podjadać bez wyrzutów sumienia.Składniki:-
boćwina 360 g-
kalafior 300 g-
por 190 g-
bulion rosołowy odtłuszczony (ja miałam już wcześniej ugotowany i zamrożony - jeśli takiego nie mamy można ugotować
wywar używając jakiś przypraw rosołowych, warzywnych - ważne tylko żeby nie miały zbyt dużo węglowodanów i tłuszczów także
kostki rosołowe odpadają!)-
sól,
pieprz- do podania z łyżką
jogurtu greckiego- dwie łyżki
octuW dużym garnku gotujemy
wodę, dodajemy
soli i
kalafiora.
Pora myjemy, kroimy wzdłuż a następnie na pół-talarki. Patelnię nagrzewamy i spryskujemy sprayem beztłuszczowym, dodajemy
pora, solimy i
pieprzymy. Chwilę obsmażamy i dodajemy trochę
wody, zmniejszamy moc kuchenki i dusimy
pora aż zmięknie.
Kalafiora nie rozgotowujemy,, ponieważ i tak zostanie zblendowany i zdąży zmięknąć. Z garnka z
kalafiorem odlewamy większość
wody i dodajemy
bulion (ja swój przed zamrożeniem ochłodziłam i zdjęłam cały tłuszcz, także teraz nie ma ani jednego "oczka") lub nie odlewamy
wody i dodajemy
przyprawy rosołowe. W moim garnku było w
sumie około 2 litrów zupy.
Boćwinę myjemy, małe
buraczki obieramy i kroimy w talarki, dodajemy do garnka z
kalafiorem, 1/2
boćwiny kroimy drobno i dodajemy do garnka. Chwilę gotujemy a następnie blendujemy całość. Pozostałą część botwiny również drobno kroimy i dodajemy do garnka. Dodajemy
ocet, ewentualnie przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy aż lekko zmięknie.Podajemy z łyżką
jogurtu greckiego light. Przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze całej zupy (po ugotowaniu około 2000 g):
Białko: 19,5 gWęglowodany: 17 , 86 gTłuszcze: 3 , 91 gKcal: 255Na jedną porcję (300 g) z łyżką (15 g)
jogurtu greckiego :
Białko: 3,36 gWęglowodany: 3 , 33 gTłuszcze: 1 , 10 gKcal: 46Mało kalorii a najeść się można :)