Wykonanie
Trochę zapomniany przeze mnie przepis na
piersi z kurczaka z piekarnika :)
Mięsko bardzo pasuje do
ryżu (najlepiej brązowego) którego niestety nie
mogę jeść. Ale bez dodatku
ryżu są również bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się je robi.Składniki:- 1 duża
pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (600 g)- 1 czubata łyżka
majonezu Winiary (20 g)-
por (35 g)-
przyprawa do mięs delikat Knorr`a (5 g)-
pieprz,
sólMięso myjemy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy delikatem do
mięs,
pieprzem i odrobinę
solą.
Pora myjemy i kroimy w drobne pół talarki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy
majonez i pokrojonego
pora oraz
pieprz - mieszamy razem, kuchenkę ustawiamy na małą moc aby
por trochę zmiękł.
Pora przekładamy do
piersi z kurczaka i razem mieszamy. Do płaskiego naczynia żaroodpornego, blaszki teflonowej lub zwykłej przekładamy
mięso z
porem i
majonezem.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika, aby przemieszać ponieważ kawałki
kurczaka trochę się posklejają. Ponownie pieczemy kolejne 20 minut - aż się
kurczak ładnie zarumieni.Efekt końcowy jest taki:

A tak wygląda proces powstawania:




W całości składniki odżywcze:
Białko: 130,73 gWęglowodany: 6 , 32 gTłuszcze: 23 , 32 gKcal: 797Natomiast w jednej porcji 100 g:
Białko: 31,13 gWęglowodany: 1 , 51 gTłuszcze: 5 , 55 gKcal: 190