ßßß Cookit - przepis na Piersi kurczaka z porem i majonezem

Piersi kurczaka z porem i majonezem

nazwa

Wykonanie

Trochę zapomniany przeze mnie przepis na piersi z kurczaka z piekarnika :) Mięsko bardzo pasuje do ryżu (najlepiej brązowego) którego niestety nie mogę jeść. Ale bez dodatku ryżu są również bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się je robi.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (600 g)
- 1 czubata łyżka majonezu Winiary (20 g)
- por (35 g)
- przyprawa do mięs delikat Knorr`a (5 g)
- pieprz, sól
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy delikatem do mięs, pieprzem i odrobinę solą.
Pora myjemy i kroimy w drobne pół talarki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy majonez i pokrojonego pora oraz pieprz - mieszamy razem, kuchenkę ustawiamy na małą moc aby por trochę zmiękł.
Pora przekładamy do piersi z kurczaka i razem mieszamy. Do płaskiego naczynia żaroodpornego, blaszki teflonowej lub zwykłej przekładamy mięso z porem i majonezem.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika, aby przemieszać ponieważ kawałki kurczaka trochę się posklejają. Ponownie pieczemy kolejne 20 minut - aż się kurczak ładnie zarumieni.
Efekt końcowy jest taki:
A tak wygląda proces powstawania:
W całości składniki odżywcze:
Białko: 130,73 g
Węglowodany: 6 , 32 g
Tłuszcze: 23 , 32 g
Kcal: 797
Natomiast w jednej porcji 100 g:
Białko: 31,13 g
Węglowodany: 1 , 51 g
Tłuszcze: 5 , 55 g
Kcal: 190
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Piersi-kurczaka-z-porem-i-majonezem.html