Wykonanie
Miał być pleśniak z
rabarbarem, ale niestety trochę się spóźniłam i sezon na
rabarbar już się skończył :/ także jest ciasto z
jeżynami i
borówkami.Składniki:-
migdały mielone 130 g- puree z dyni pieczonej 40 g-
masło 50 g- łyżka
oliwy z oliwek- 1
żółtko jajka- 3
białka jajka- słodzik w płynie-
olejek arakowy do ciast-
kakao odtłuszczone pół łyżeczki-
borówki 40 g-
jeżyny 180Na początku
migdały posiekać z
masłem,
żółtkiem jajka, puree z dyni,
oliwą,
olejkiem arakowym, można dodać trochę słodzika w płynie. Następnie ciasto podzielić i do 1/3 ciasta dosypać
kakao i zagnieść w kulkę. Tak przygotowane kruche ciasto włożyć do lodówki na 1h lub zamrażarki na ok. 10 minut (aż trochę stwardnieje).Piekarnik nagrzać do 170ºC.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wyszło około 2/3 blaszki 24x24cm) rozłożyć cienką warstwę z około połowy jasnego ciasta. na to ułożyć
jeżyny z
borówkami (można je trochę rozdrobnić). Na
owoce rozłożyć starte ciasto
kakaowe.Wsadzić do piekarnika na około 10 minut.
Białka ubić na sztywną pianę z
solą dolewając słodziku w płynie aż uzyska się optymalnie słodki smak. Następnie wyłożyć pianę z
białek na podpieczony spód ciasta z
owocami. Na pianę skruszyć pozostałą część jasnego ciasta.Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160ºC, piec około 25 minut - aż ciasto się zarumieni, jeśli nastąpiłoby to zbyt szybko, przykryć ciasto folią aluminiową.



Z tej porcji wyszło mi 500 g ciasta :) a jeden kawałek ma u mnie około 45 gSkładniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 4,15 gWęglowodany: 2 , 35 gTłuszcze: 9 , 46 gKcal: 108