ßßß Cookit - przepis na PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI I BORÓWKAMI

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI I BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Miał być pleśniak z rabarbarem, ale niestety trochę się spóźniłam i sezon na rabarbar już się skończył :/ także jest ciasto z jeżynami i borówkami.
Składniki:
- migdały mielone 130 g
- puree z dyni pieczonej 40 g
- masło 50 g
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 żółtko jajka
- 3 białka jajka
- słodzik w płynie
- olejek arakowy do ciast
- kakao odtłuszczone pół łyżeczki
- borówki 40 g
- jeżyny 180
Na początku migdały posiekać z masłem, żółtkiem jajka, puree z dyni, oliwą, olejkiem arakowym, można dodać trochę słodzika w płynie. Następnie ciasto podzielić i do 1/3 ciasta dosypać kakao i zagnieść w kulkę. Tak przygotowane kruche ciasto włożyć do lodówki na 1h lub zamrażarki na ok. 10 minut (aż trochę stwardnieje).
Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wyszło około 2/3 blaszki 24x24cm) rozłożyć cienką warstwę z około połowy jasnego ciasta. na to ułożyć jeżyny z borówkami (można je trochę rozdrobnić). Na owoce rozłożyć starte ciasto kakaowe.
Wsadzić do piekarnika na około 10 minut.
Białka ubić na sztywną pianę z solą dolewając słodziku w płynie aż uzyska się optymalnie słodki smak. Następnie wyłożyć pianę z białek na podpieczony spód ciasta z owocami. Na pianę skruszyć pozostałą część jasnego ciasta.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160ºC, piec około 25 minut - aż ciasto się zarumieni, jeśli nastąpiłoby to zbyt szybko, przykryć ciasto folią aluminiową.
Z tej porcji wyszło mi 500 g ciasta :) a jeden kawałek ma u mnie około 45 g
Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 4,15 g
Węglowodany: 2 , 35 g
Tłuszcze: 9 , 46 g
Kcal: 108
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/PLESNIAK-Z-JEZYNAMI-I-BOROWKAMI.html