Wykonanie
To było ciasto z
rabarbarem ostatniej szansy na ten weekend, ponieważ to ostatnia porcja
rabarbaru jaka mi została. I wyszło bardzo dobre :)Składniki:-
migdały mielone 60 g-
wiórki kokosowe mielone 20 g-
siemię lniane mielone 25 g- sojavit 85 firmy Olimp - sojowa odżywka
białkowa 15 g- 4
jajka-
oliwa z oliwek 10 ml- łyżeczka
proszku do pieczenia- olejek do ciast (u mnie
arakowy)- słodzik w płynie do smaku-
rabarbar około 150 gPiekarnik rozgrzewamy do 165-170ºC. Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia spryskanym sprayem Pam.Jest to baaaardzo szybkie w wykonaniu ciasto ponieważ wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników razem, pocięcia
rabarbaru i ułożenia go na blaszce. Ja użyłam blachy o wymiarach 24x30 cm, ale chyba lepsza byłaby jednak mniejsza tortownica.Na papier do pieczenia wykładamy
rabarbar (jeśli nie mamy
rabarbaru mogą być
jabłka - ale niestety mają one więcej węglowodanów, bo około 12 w 100 g, a
rabarbar około 5).Na
rabarbar wylewamy ciasto i równo rozsmarowujemy po całości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka.








Całość po upieczeniu i ostudzeniu ważyła około 400 g.Składniki odżywcze w 1 kawałku ciasta (ok. 20 g)
Białko: 2,97 gWęglowodany: 1 , 47 gTłuszcze: 8 , 42 gKcal: 106