ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto dyniowo-marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Przepis jest zmodyfikowanym przeze mnie, przepisem od koleżanki z USA :)
Potrzebne będą:
- dynia pieczona - puree 300 g
- słoiczek marchewki dla dzieci (Gerber) 130 g
- otręby owsiane zmielone 40 g
- migdały zmielone 60 g
- wiórki kokosowe niesłodzone 40 g
- białka z 3 jaj
- 1 miarka odżywki białkowej waniliowej 25 g
- mleko sojowe niesłodzone 50 ml
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody do pieczenia
- olejek waniliowy do ciast
- słodzik w płynie w razie potrzeby
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.
Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przelewamy na papier do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze dla 1 porcji (na zdjęciu około 40 g)
Białko: 4,81 g
Węglowodany: 3 , 95 g
Tłuszcze: 5
Kcal: 82
W cieście znajduje się stosunkowo dużo węglowodanów jak na mnie, jednakże są to w przeważającym stopniu węglowodany pochodzące z cukrów złożonych czyli tych dobrych :). Także mały kawałeczek ciasta nie zaszkodzi!
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/Ciasto-dyniowo-marchewkowe.html