Wykonanie
Po pierwsze potrzebna będzie
dynia :)
-
dynia surowa około 300 g
Dynię myjemy, pozbywamy się nasion a następnie kroimy w około 3 cm plastry, które owijamy folią aluminiową. Tak owiniętą
dynię pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 1 godzinę, po tym czasie
dynię należy pozostawić aby się ochłodziła. Następnie odkrajamy skórę i wrzucamy miękką
dynię do blendera i miksujemy. Tak przygotowaną
dynię można przechowywać w pojemniku, w lodówce do 5 dni.
Składniki na małą blaszkę:
- puree z
dynii 245 g
- zmielone
migdały 75 g
- 4
jajka- pół łyżeczki
proszku do pieczenia (3 g)
-
aromat migdałowy (kilka kropel)
- słodzik w proszku 10
-
oliwa z oliwek 10 ml
-
kakao odtłuszczone 10 g
-
gorzka czekolada 90% (np. firmy Wawel)
Do miski przekładamy mielone
migdały,
proszek do pieczenia, słodzik,
kakao odtłuszczone,
oliwę z oliwek,
aromat migdałowy, 4
jajka. Miksujemy wszystko razem, na końcu dodajemy puree z
dynii i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem. Na blachę wylać płynną masę.
Gorzką czekoladę drobno posiekać i wysypać na wierzch ciasta.
Piec około 20-30 minut, do suchego patyczka. Polecam, bo ciasto jest baaaardzo dobre i ma bardzo niewiele węglowodanów.
Z podanych składników wyszło mi około 15 kawałków ciasta (po około 33 g)



Składniki odżywcze w 1 porcji:
Białko: 3,26 g
Węglowodany: 2 , 22 g
Tłuszcze: 5 , 65 g
Kcal: 74