Wykonanie
Pierwsze
ciasteczka na blogu nie zawierają
mąki ani
cukru, w związku z tym mają minimalną ilość węglowodanów.Składniki:350 g
mąki migdałowej (czyli zmielonych
migdałów)1
jajko2 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
stewii w proszku100 g dobrej jakości
masła50 g
serka twarogowego 0% tłuszczu+ dodać 2 łyżki gęstej śmietany/jogurtu greckiego light, ja niestety nie miałam więc nie dodałam ;]
Mąkę migdałową wymieszać z
cynamonem i
stewią. Dodać 1
jajko,
masło oraz
serek twarogowy, wszystko razem zagnieść w jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować małe kuleczki (u mnie wyszło ich 36sztuk) rozgnieść je na blaszce - najwygodniej formować
ciastka w lateksowych rękawiczkach, gdyż ciasto nie lepi się wtedy do rąk.Piec przez około 15minut.



Składniki odżywcze w całej porcji (u mnie to 460 g po upieczeniu)
Białko: 84 gWęglowodany: 30 gTłuszcze: 270 , 5 gKcal: 2876Nie polecam więc jeść wszystkich na raz:) Ale jedno
ciasteczko nie zaszkodzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Składniki odżywcze w 1 szt (u mnie 12 g)
Białko: 2,4 gWęglowodany: 0 , 8 gTłuszcze: 7 , 6 gKcal: 81