Wykonanie
Zjadłam dziś na śniadanie takie pyszności- bez wyrzutów sumienia, bo choć niezaprzeczalnie to deser, to pełen zdrowia i energii. Ostatnio fascynują mnie
płatki jaglane i wykorzystuję je na różne sposoby.
Składniki na 2 porcje :1
kisiel morelowy bez
cukru0,5 l.
mleka 0,5%do smaku:
ksylitol lub
miód3-4 łyżki
płatków jaglanychdowolne miękkie
owoce, np.
wiśnie z kompotuodrobina
mlecznej czekoladyPrzygotowanie :Odlewam pół szklanki
mleka i rozprowadzam w nim
kisiel, resztę
mleka gotuję razem z
płatkami jaglanymi - minutę od zagotowania. Dosładzam do smaku. Wlewam rozprowadzony
kisiel i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły deser nakładam do pucharków, ozdabiam
owocami i startą
czekoladą.Przepis autorski.