Wykonanie
Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła co kilka dni
ciastek :) Po prostu bardzo lubię tę czynność i tyle. Żeby było szybko dziś upiekłam przyjemnie chrupiące rurki, nadziane gęstymi powidłami z
truskawek, które robiłam kilka dni temu.Ciasta nie trzeba chłodzić, więc od razu po wyrobieniu można sklejać rurki. A po takie pyszności każdy sięgnie z radością :)
Składniki na ok. 30 sztuk :2 szklanki
mąki pszennej100 g. zimnego
masła1/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego200 g. gładkiego
twarogu (użyłam President)2
żółtkaDodatkowo :gęsty
dżem truskawkowy, użyłam takiegoPrzygotowanie :Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i siekam nożem, by rozdrobnić
masło, po czym zagniatam jednolite ciasto. Przekładam je na stolnicę, rozwałkowuję na prostokąt grubości ok. 3 mm. Wykrajam niewielkie prostokąty, na każdym układam trochę
dżemu (starając się, by brzegi zostały wolne). Zwijam rurki i układam je miejscem łączenia do dołu na blasze wyłożonej papierem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C (termoobieg) lub 180 (góra- dół). Piekę do zrumienienia- przy pieczeniu w funkcji termoobieg to trwało ok. 35 minut. Po ostudzeniu można rurki posypać pudrem.Przepis autorski.