Wykonanie
Jedliście kiedyś popularny turecki deser - lokum? To rodzaj
galaretki w cukrze pudrze, tylko takiej trochę ciągnącej, kleistej. Mój deser ją przypomina, choć z
galaretką ma niewiele wspólnego. Tanie i smaczne - wypróbujcie :)





Składniki :2 duże kwadratowe
wafle0,5 kg
truskawekcukier puder do smaku + do posypaniakilka kropli
wody różanej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie :Umyte
truskawki miksuję na gładką masę, dosładzam wg uznania, dodaję kilka kropli
wody różanej. Odlewam kilka łyżek masy i rozprowadzam w niej
mąkę ziemniaczaną, a resztę stopniowo podgrzewam (bez gotowania). Do gorącej masy dodaję zawiesinę z
mąką i mieszam do wyraźnego zagęszczenia całości. Wykładam połowę gorącej masy na jedne
wafel. po czym układam drugi
wafel tak, by nachodził na drugi (ok. 5 cm) i smaruję go pozostałą masą. Czekam chwilę, by
wafle zmiękły, po czym zwijam je w roladę i od razu zawijam w folię spożywczą. Odkładam do ostudzenia. Zimną roladę kilkukrotnie posypuję z każdej strony
cukrem pudrem, wmasowując go by powstała biała otoczka. Roladę kroję w plastry.Przepis autorski.

