Wykonanie
Składniki(na 3 porcje)- szklanka
truskawek (ok. 150 g),- 2 ½ szklanki
wody (ok. 500 ml),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok. 20 g)Sposób przygotowania1.
Truskawki zalać 2 szklankami
wody i gotować ok. 2 min. (jeżeli są mrożone chwilę dłużej).2.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z ½ szklanki
wody.3.
Mąką ziemniaczaną wlać do
owoców i zagotować (cały czas mieszając).
Kisiel jest bogaty w:- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 220 gEnergia: 38 , 0 kcal
Białko: 0,4 gTłuszcze: 0 , 2 gWęglowodany: 9 , 15Błonnik pokarmowy : 0 , 9 gSmaczneg o i zdr o we go