Wykonanie
Zapraszam Was na smaczny deser :) Delikatna jogurtowa masa przekładana
brzoskwiniami, niezbyt słodka, nawet lekko kwaśna.
Składniki:1
galaretka cytrynowa1
galaretka pink margarita2 szklanki
wody400 g.
jogurtu greckiegobrzoskwinie w puszcePrzygotowanie:
Galaretki rozpuszczam w 2 miseczkach - w każdej po szklance gorącej, ale nie wrzącej
wody. Odstawiam je do przestygnięcia.
Jogurt dzielę na 2 części, przekładam do 2 misek i do każdej części dodaję chłodną (wciąż płynną)
galaretkę i dokładnie mieszam. Kilka miseczek wykładam dokładnie folią spożywczą. Wylewam po warstwie jednego koloru masy, wstawiam do lodówki na kilka minut, by zakrzepła, wykładam warstwę cieniutko pokrojonych
brzoskwiń, na nie znów warstwę masy - i tak do końca naczynia, za każdym razem czekając, aż zetnie się poprzednia warstwa. Gdy deser zupełnie zastygnie, przewracam do góry dnem, wykładam na talerzyk, zdejmuję ostrożnie folię. Ozdabiam kleksem ubitej
śmietany, oprószam pudrem.Przepis autorski.