Wykonanie
Ostatnio robi się coraz cieplej. Kurtki, grube swetry chowamy do szaf. A do kuchni wkraczają nowe, bardziej orzeźwiające i chłodne przysmaki. Dziś zapraszam Was na puszyste serniczki z kawałeczkami
brzoskwiń i orzeźwiającą,
cytrynową galaretką. Deser pyszny, prosty, a do tego w dietetycznej wersji. Możemy zajadać się nim łyżeczką bez większych wyrzutów sumienia. Spróbujcie.
... czyż te serniczki nie wyglądają zachęcająco?Składniki:1 opakowanie
serka homogenizowanego 0% (140 g x1)2 opakowania
serków waniliowych o obniżonej zawartości tłuszczu (165 g x 2)2
galaretki (u mnie wiśniowa i truskawkowa) + 0,5 l gorącej
wody1 połówka
brzoskwini z lekkiego
syropu lub 1-2 świeże
brzoskwinie1
galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej
wodyPrzygotowanie:
Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki.W 0,5 l
wody rozpuszczamy dokładnie dwie
galaretki - proponuję smak
wiśniowy i
truskawkowy. Gdy
galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze
serki homogenizowane i wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą
serową masę.
Brzoskwinię kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszej serowej masy, mieszamy wszystko razem. Masę
serową przekładamy do przygotowanych szklaneczek, odstawiamy do ostygnięcia następnie wkładamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotowujemy
cytrynową galaretką. Gdy nasze serniczki zaczną tężeć wyciągamy je i na wierzch nalewamy
cytrynową galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia całego deseru.Deser podajemy z ulubionym przybraniem, np. plastrem
cytryny lub innymi dodatkami.Smacznego