Wykonanie
Gdy spróbowałam tych smakołyków, pomyślałam że idealnie nadają się albo na popołudniowe leniuchowanie przy książce i kubeczku
kawy, albo na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Banalnie proste, przypominają trochę francuskie tosty. Bardzo podoba mi się kontrast
między lekko słonym, puszystym środkiem a skąpaną w
cynamonowym cukrze skórką.




Składniki:1/2 świeżej pszennej
bagietki1 szklanka
mleka1
jajkooliwa do smażeniaszczypta
soli3 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
cynamonuPrzygotowanie:
Mleko roztrzepuję z
jajkiem i szczyptą
soli w miseczce. W drugiej miseczce mieszam
cukier z
cynamonem.
Bagietkę kroję w plastry o grubości 1 cm, okrawam ze skórki i moczę w
mleku z
jajkiem. Smażę na złoto - po ok. 2 minuty z każdej strony, na moment odkładam na papierowy ręcznik do odsączenia i od razu przekładam do miseczki z
cukrem i
cynamonem. Jeszcze gorące podaję do
kawy.Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Portugalska" Pawła Lorocha.

