ßßß Cookit - przepis na Rabanadas, czyli słodka przekąska z cynamonem

Rabanadas, czyli słodka przekąska z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Gdy spróbowałam tych smakołyków, pomyślałam że idealnie nadają się albo na popołudniowe leniuchowanie przy książce i kubeczku kawy, albo na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Banalnie proste, przypominają trochę francuskie tosty. Bardzo podoba mi się kontrast między lekko słonym, puszystym środkiem a skąpaną w cynamonowym cukrze skórką.
Składniki:
1/2 świeżej pszennej bagietki
1 szklanka mleka
1 jajko
oliwa do smażenia
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Mleko roztrzepuję z jajkiem i szczyptą soli w miseczce. W drugiej miseczce mieszam cukier z cynamonem. Bagietkę kroję w plastry o grubości 1 cm, okrawam ze skórki i moczę w mleku z jajkiem. Smażę na złoto - po ok. 2 minuty z każdej strony, na moment odkładam na papierowy ręcznik do odsączenia i od razu przekładam do miseczki z cukrem i cynamonem. Jeszcze gorące podaję do kawy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Portugalska" Pawła Lorocha.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/rabanadas-czyli-sodka-przekaska-z.html